27 Kasım 2008 Perşembe

Tavuklu Menü

Bütün tavuk aldığım günlerde mutlaka suyuna da çorba yaparım. Dün de öyle bir gündü. Tavuklu bir menü hazırladım.Ama önce tavuğu haşlayalım, sonra da ondan yapılan yemekleri anlatayım.

Bütün tavuğu güzelce yıkayın. Sonra yarım limon ile içini dışını güzelce ovalayın. Sonra üzerine tuz ve karabiber serpin. Çelik tencereye tavuğunuzu yerleştirip kapağını kapatın. Ocağı harlı ateşe getirin. Tavuğun her 2 yüzünü de 2'şer dakika pişirin. Daha sonra tencereye 1/2 çay bardağı kadar su koyup bu kez ateşi en kısığa getirin ve yaklaşık 20 dakika bir yüzünü 20 dakika diğer yüzünü pişirin. Tavuk iyice yumuşamışsa altını kapatın. Tavuğu başka bir yere çıkarın ki çabuk soğusun. Gerçi havalar soğuduğundan çabuk soğuyor. Yeterince soğuyunca tavuğun etlerini tiftin.

Gelelim bu tavukla yapacaklarımıza.

Tavuk suyu çorba
Beşamel soslu tavuk
Pilav


Tavuk Suyu Çorba




8-10 bardak kadar su
1,5 su bardağı tel şehriye
Biraz tiftilmiş tavuk
1 yumurta
1/2 limonun suyu
Tuz, karabiber

Haşladığımız tavuktan yaklaşık 1-2 bardak su çıkıyor.Bunu tencereye koyun. Üzerine de 7-8 bardak su ekleyin. Tuzunu karabiberini koyup harlı ateşte su kaynayana kadar bekelyin. Tavuk suyu kaynayınca içine 1,5 su bardağı tel şehriyeyi ekleyin. 10 dakika kadar bu kez kısık ateşte pişirin. Tel şehriye pişince daha önce tifttiğiniz tavuk etlerinden 1 avuç kadar çorbaya ekleyin.Bir kasede 1 yumurtayı 1/2 limonun suyu ile çırpın. Kaynayan tavuk suyundan kaşık kaşık kaseye alıp bu karışıma yedirin. Kase tamamen dolunca bunu yavaş yavaş ve tencereyi karıştırarak çorbanıza ekleyin.1 taşım kaynatıp ocağın altını kapatın.

Beşamel Soslu Tavuk





1 bütün tavuğun haşlanmış etleri(çorba için biraz ayırmayı unutmayın)
1 paket beşamel sos
750 ml süt
1 kavanoz garnitür
1 su bardağı rendelenmiş kaşar

1 paket beşamel sosu 750 ml süt ile pakette anlatıldığı şekilde pişirin. Tifttiğiniz tavuk etlerini buna ekleyin. Garnitürü süzgüye koyup güzelce yıkayın. Yağladığınız ısıya dayanıklı fırın kabına sosla harmanladığınız tavuk etlerini yayın. Üzerine garnitürü koyun. En son kat olarak da kalan soslu tavuk etini koyun fırın kabınıza. 175 derece fırında yarım saat kadar pişirin. Kaşar rendesini üzerine dağıtıp fırını kapatın ama kabınız fırının içinde kalsın. Fırının kendi ısısı ile kaşarlar eriyecektir.

Pilav

Hepsi yendiğinden maalesef pilavın resmi yok.

2 su bardağı pirinç
3 su bardağı su
1 yemek kaşığı margarin
1/2 çay bardağı tel şehriye
Tuz, karabiber

Pilavı yapmadan yarım saat kadar önce 2 bardak pirinci ayıklayıp, üzerine biraz tuz döküp pirinçleri örtecek kadar sıcak su ile ıslatalım. En az yarım saat böyle bekletin. Daha da fazla olabilir. Pirinci yıkayalım. Bir tencerede 1 iri yemek kaşığı margarini eritip tel şehriyeyi ekleyelim ve kavuralım. Tel şehriyeler kahverengine dönünce 3 su bardağı suyu , tuzu, klarabiberi ekleyelim. Su kaynayınca pirinçleri de ilave edip, ocağı en kısık ateşe getirelim. Pirinçler suyu çekince altını kapatalım. Tencere ile kapak arasına temiz bir kağıt(kağıt havlu olabilir) koyup en az yarım saat dinlenmesini sağlayalım.

Diyeceksiniz ki pilavda tavuk suyu yok. Evet, çünkü benim oğlum kıl. Tavuk suyu çorba içer ama tavuk suyuna pilav sevmez, kokuyormuş.

AFİYET OLSUN

2 yorum:

pınar dedi ki...

tavuklu menüyü sevdim. tavuğu severim zaten:) ama beşamel sosla pek aram yok. onun yerine şöyle türk usulü salçalı patatesli fırın tavuk olabilir demi:)

cenebaz dedi ki...

Neden olmasın:)