14 Kasım 2008 Cuma

Bugünkü Menü

Mercimek Çorbası
Fırında Etli Patates
Zeytinyağlı Kereviz
Pilav





Mercimek Çorbası
1 su bardağı kırmızı mercimek
Yarım su bardağı ince bulgur(pirinç ya da pilavlık bulgur da olabilir)
1 büyük patates
1 büyük soğan
1 havuç
Tuz, karabiber, zeytinyağı

Önce mercimeği ve bulguru tel süzgeçde yıkayın. Soğanı, patatesi ve havucu soyup robottan geçirin. Sonra hepsini bir tencereye koyun. Tuz, karabiber ve yağını da (isteğe göre, ben 3 yemek kaşığı koyuyorum.) koyun. Üzerlerini 3 parmak geçecek kadar da su ekleyin(tavuk ya da et suyu varsa daha lezzetli olur)Harlı ateşte kaynayana kadar karıştırın. Kaynamaya başlayınca ateşi kısığa getirin. Artık arada karıştırabilirsiniz. Mercimekler yumuşayınca blendırla çorbayı karıştırıp çorbanın pürüzsüz olmasını sağlayın. Sonra da ocağı kapatın. Limon sıkıp içerseniz daha da lezzetli olur. İsteyen kırmızı biber de ekebilir.



Fırında Etli Patates
6 orta boy patates
Yarım kg yağsız kuşbaşı et(Ben et reyonundan sotelik et alıyorum. Yağsız ve küçük doğranmış oluyor)
1 yemek kaşığı salça
Zeytinyaği, tuz, karabiber,kimyon
İsteğe göre 3-4 adet yeşil biber

Ben etleri önceden pişiriyorum. Etleri yıkayıp üzerlerini geçecek kadar su koyun. Yaklaşık 1-1,5 saat kadar pişirin. Yalnız baştan üzerinde biriken kefleri(kahverengi köpükler) bir delikli kepçe ile alın.Su kaynayınca ateşi kısığa getirebilirsiniz.
Etler pişince etleri yine delikli kepçe ile alıp fırın tepsisinin ortasına koyun. Sonra patatesleri soyup kızartmalık gibi doğrayın, yıkayıp etlerin etrafına dizin. Salçayı bir bardak suda eritip içine yağ, tuz, biber ve kimyonu da koyun. Sonra bunu tepsideki malzemelerin üzerine dökün. Kalan et suyunu da tepsiye ekleyin. Tepsi su dolmasın ama. Arzu ederseniz patateslerin üzerine yıkadığınız 3-4 adet biberi de bütün olarak dizin. Fırına verin. 200 derecede 45 dakika kadar yani patates yumuşayana dek pişirin.Eğer suyu bitecek gibi olursa azar azar kaynar su ekleyin.
Bunu etleri önceden pişirmeden çiğden de yapabilirsiniz. O zaman yemeğin fırında pişme süresi (etler geç pişeceğinden) 1,5-2 saati buluyor.






Zeytinyağlı Kereviz
3 orta boy kereviz (mümkünse sapları da olsun)
1 orta boy patates
1 havuç
1 orta boy soğan
Yarım limonun suyu
1 tatlı kaşığı şeker
Tuz, karabiber, zeytinyağı

Kerevizleri, patatesi ve soğanı küp küp doğrayın. Havucu halka halka doğrayın. Kerevizin özellikle köke yakın kısımdaki yapraklarından da doğrayın. Hepsini tencereye koyun.Üzerine şekeri, tuzu, limon suyunu,yağı ve karabiberi koyun. Yaklaşık 1 su bardağı su ekleyip su kaynayana dek harlı ateşte, sonra kısık ateşte yaklaşık 45 dakika pişirin. Suyu kalmazsa arada kaynar su ekleyebilirsiniz.Pişip pişmediğini anlamak için havucu kontrol edin. En son o pişer. Havuç yumuşamışsa ocağın altını kapatabilirsiniz.



AFİYET OLSUN.

4 yorum:

Unknown dedi ki...

hayırlı olsun,ellerine sağlık,uğrarız başımız sıkışınca:)

cenebaz dedi ki...

Elçinim, ilk sen yorum bırakmışsın, sağol. Tariflerimiz devam edicem ama bu akşam dünden artanları bitirticem evdekiler:)) Bu arada cumartesi akşamı arkadaşlar çaya gelicek, orada yaptıklarımıyazmak istiyorum bloğa.

pınar dedi ki...

çenebazcım yeni blogun hayırlı olsun. valla çok iyi yaptın bu blogu açmakla. ne pişirsek derdi her evde var sanırım:) senden kopya çekerim artık:)
tabi benim eşim etçildir, sebze yemeği görünce yemek yok mu bu akşam der:) ona hitap eden menüler de koyarsan çok makbule geçer:)

cenebaz dedi ki...

Pınarcım, teşekküer ederim. Söz, etli menüler de yazacağım. Ama bu hafta sonu misafir ağırladığımdan bugünkü yazı kekk-çörek-börek üzerine olacak:))